пʼятницю, 19 жовтня 2018 р.

Хоч дорогою ціною перемога діставалась, та ворогам ніколи не здавались






   Є багато різноманітних релігійних і національних свят в календарі, які відзначаємо упродовж року. Та особливою датою серед них є 14 жовтня. Цього дня весь український народ величає Пресвяту Богородицю, духовну захисницю, а також заступницю запорозьких козаків у далеких походах. Від порога Покровської церкви вирушали січовики на захист рідної землі і, повертаючись після важких боїв, складали подяку святій  опікунці за свій порятунок.
   Для нас, українців, це свято не тільки християнське, а й національне, тому що символізує зв'язок поколінь, невмирущість традицій народу. В цей день ми вшановуємо окрім козаків, ще й воїнів УПА. Читаємо зі сторінок історії як протягом століть вороги намагалися викоренити дух боротьби, знищити тих, хто був носієм державницької ідеї та патріотизму. Серед борців-героїв  – вояки УПА. Вони дорого заплатили за свободу, прагнення до волі й самостійності  – своїм молодим життям. Історія знайшла продовження у сьогоденні, коли наші воїни на Сході довершують боротьбу, яку розпочали повстанці. Цьогоріч втретє на державному рівні відзначаємо 14 жовтня  День захисника України.
   В опорному закладі «Краковецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Романа Шухевича» напередодні цього величного свята, 12 жовтня, було проведено захід «Подвиги їхні   невмирущі». На нього директор Мирослав Кропивницький запросив багато відомих на Краковеччині  людей, справжніх Героїв, які своїм особистим прикладом навчають молоде покоління з гідністю переносити всілякі випробування, долати перешкоди, не  піддаватися на провокації, не опускати рук, а докладати свої вміння, зусилля та старання і впевнено прямувати до визначеної мети, до перемоги.
  Представники органів учнівського самоврядування Ольга Мудрик, Михайло Гричан, Роксолана Мужиловська, Маріанна Смерик, Ольга Булавка, Соломія Юрчик, Андрій Білобровка під керівництвом педагога-організатора Оксани Тучапської підготували літературно-музичну композицію, поєднавши у своєму виступі давнє минуле та сучасні події, які стали для людей черговим іспитом на єдність, згуртованість, стійкість й незламність.  У виконанні дуету Івана Петруся та Остапа Колача  під супровід  музичного керівника Народного дому Івана Юра прозвучали пісні «Козаченьки», «Героїчна УПА», «Мамо, мамо, не плачте», «Плакала калина», «Я тебе ненавиджу    війна», «Я люблю Україну свою».
   У переповненому залі Народного дому зібралися наші земляки, які пішли на війну добровольцями та під покровом Пресвятої Богородиці повернулися додому живими. Їх було близько п’ятдесяти    випускників Краковецької ЗОШ імені Романа Шухевича. Серед них Михайло Ляля  – старший солдат 24-ої  окремої механізованої  Залізної бригади ім. Данила Галицького, який 12 лютого 2015 року  був важко поранений під час артобстрілу під Дебальцевим ( отримав травму хребта )  і до сьогодні ще проходить курс реабілітації. Народний Герой України   щиро подякував директору  за запрошення на захід, бо приємно перебувати в такий момент разом із побратимами, з якими  пліч-о-пліч стояв недавно на Сході України. Старший лейтенант поліції, учасник АТО Михайло Дорош привітав присутніх зі святом. «У тих, хто знаходиться на східних теренах держави служба непроста. Але там є люди ідейні, сильні вірою, які розуміють своє призначення, мету цієї боротьби та завдання. І хоч не раз небезпека заглядала  у вічі, та не думали в цей час про себе, про особисте. Захистити рідну землю від ворога   – ось головний обов’язок, який потрібно виконати  з честю. Сподіваємось, що скоро ми перегорнемо ці сторінки історії і станемо багатим, сильним, європейським народом».  Кухар військового командування  Олена Лом’янська,  наголосила на важливості здобуття освіти і побажала  учнівській молоді свідомості, людяності та терплячості. Яку б професію собі в майбутньому не обрали, де б не навчалися, молоді люди мають ніколи  не забувати  про рідну землю під ногами та мирне небо над головою. Учасники АТО подарували для школи на пам'ять святиню – бойовий прапор  Операції об’єднаних сил з підписами учасників львівського зведеного загону.
   Пам'ять про Героя Небесної сотні Романа Сеника, який  проходив військову службу в Свидницькому гарнізоні  старшокласники  вшанували молитвою 11 жовтня на кладовищі у с. Наконечному ІІ. Запрошена на свято сестра Героя Леся Лисак подякувала  за глибоку шану, за організацію щорічних уроків пам’яті на могилі Романа; привітала усіх воїнів-захисників. «Дирекція школи докладає великих зусиль, щоб виховати  патріотів. Захисник України –  це не просто гучні слова.  І  сьогоднішнє свято особливе, тому що  метою є вшанування справжніх захисників, які в 2014 році не побоялися за своє життя, а стали на захист інтересів держави і тепер, ризикуючи найдорожчим, відстоюють права своєї нації. Краковеччина повинна гордитися відважними синами, адже  саме з цих теренів чимало їх стали борцями . А школярі мають брати приклад  з Народних Героїв».  
  Селищний голова Ольга Мамчур нагадала присутнім про першу хвилю мобілізації , коли з теренів Краковеччини автобус хлопців-вояків від’їхав у військкомат, а згодом на Схід. Це були відважні, сміливі, найкращі мужчини-захисники. Добровольці демонстрували бадьорість, рішучість… «Історію творять подвигом, кров’ю, вшановують пам’яттю, заходами, молитвами, словом, піснею, поезією, а пишуть чорнилом. Впевнена, що Ваш подвиг буде записаний  золотими літерами на сторінках підручників історії України».
  На завершення національно-патріотичного заходу директор разом із селищним головою вручили усім присутнім воїнам АТО  квіти та книги Святослава Праска «Здобути або не бути» з дарчим  підписом.
  Такі зустрічі із безстрашними лицарями, «хоробрими серцями» насправді допомагають усім зміцнити віру у те, що цей важкий період нашої історії ми гідно перенесемо, відстоявши цілісність держави, зберігши свободу і незалежність.    
Благословенна в світі та держава,
Що має відданих, мужніх синів.
Героям України честь і слава!
Вони  – яскравий приклад наших днів.

Немає коментарів:

Дописати коментар